dissabte, 6 de desembre del 2008

3. Sirulo

Sobre els pescadors de La Bretanya que surten amb el seu barquet, fan pesca artesanal i aconsegueixen peix sà i fresc vs. els barcos industrials que pesquen a saco peixos a qui, en ocasions, els rebenten els ulls de la pressió que hi ha a les xarxes. Mostra peixos com el peix rata i un altre que no conec però ell mateix diu: d'aquí en surten uns filets blancs sense espines...ni gust.
I quanta raó té. Vaig anar a un Curs a Castelló on l'últim dia ens van fer un soparet on hi havia un arròs caldós. Hi habia galeres. Ningú de la taula de 18 se les va menjar exepte jo. És díficil d
e menjar,té poca carn i la closca et punxa els llavis pero el gust...oh!
Per cert, a part de reconeixer el peix fr
esc pels ulls, que han de ser hidratats i turgents, es pot reconeixer per la vermellor-cirera de les brànquies. També, un peix tou, un llenguado que es doblega, ha de fer pensar en peix meys fresc que un llenguado rígid. Sí, els peixos recent pescats tenen un rigor mortis que és bo. Penseu que amb lo dels ulls ens poden enganyar hidratant les còrnies.
Però, si trobeu que el millor peix és el de la Sirena i penseu que a les peixateries hi fa fred i pudor a peix...no cal que seguiu llegint. També és veritat que treure els budells del peix a casa et deixa
les mans i brossa amb molta pudor, o que et pots punxar...vaja, quin pal lo del peix.
Ara me'n recordo de gent que diu: "Aque
t peix té espines? És que si té moltes espines no m'agrada". Doncs sí: el peix té espines; els arbres, fulles; el mar mulla...a l'estiu fa calor. Resulta que aquesta vida, en aquest planeta, és així. Suposo que a aquets els aniria bé un tractament a l'estil Forges: 4 ostias/8h. El nen petit de Verano Azul en un capítol deia "No me gusta la leche, sabe a vaca..."
I és que seguint amb el peix... jo, que sóc Peixos, quan vaig a Playa Bávaro a fer Snorkel sempre veig Barritas de mer
luza rectangulars i arrebossades, nedar entre els esculls de corall.
Tú esculls.
R

Aquest és el sirulo o siluro. Peix-gat d'origen americà que en aquest cas (foto extreta del blog "Terrorismo ambiental")pesa 102kg. A l'Ebre arriba fins a Mequinensa i más allá. També ha envaït el Tajo.


1 comentari:

Anònim ha dit...

Llastima que els teus trucs per saber si estem comprant peix fresc aqui no els pugui fer servir. A Maastricht hi ha un mercat gran tots els divendres i sí que hi ha peix, pero de fresc no te res (apart de la temperatura, que alguns dies -el mercat es a l'aire lliure- de fred que fa no caldria que el cubrissin de gel). Si els camions-camara arriben el dijous a la nit significa que el peix potser l'han capturat el dimecres, no? Total, que acabo consumint 'pangassius' congelat, que ve del delta del Mekong, que hi farem.
Per cert, a mi si que m'agrada el peix que te espines!
Cati